Sakharov Ödülü Masha Amini ve Kadın Hareketine Verildi

İran’da tutuklu bulunduğu sırada hayatını kaybeden Mahsa Amini ve Kadın, Hayat, Özgürlük hareketi, Avrupa Parlamentosu tarafından Avrupa Birliği’nin en prestijli insan hakları ödülü olan Sakharov Ödülü’ne layık görüldü. Ödül, parlamentoda yapılan bir törenle takdim edildi.

Mahsa Amini’nin aile fertlerinin Sakharov Ödülü’nün takdim edildiği etkinliğe katılmalarına müsaade edilmemesi, Parlamento Başkanı Roberta Metsola’yı üzdüğünü söyledi.

Sakharov İran’a Gitti

Metsola, “İran rejimi onlara seyahat etmelerine izin vermiyor. Bu, İranlıların her gün yaşadığı baskının açık bir göstergesidir,” diye konuştu. İran’ın başörtüsü zorunluluğunu çiğnediği gerekçesiyle İran ahlak polisinin eline düşen 22 yaşındaki Amini, Eylül 2022’de tutuklandıktan üç gün sonra hayatını kaybetti.

Masha Amini Olayı Nedir?

Amini’nin kalp krizi sonucu öldüğünü iddia eden yetkililere karşın, destekçileri onun polisin işkencesiyle can verdiğini belirtti. Amini’nin katledilmesi, İran’da kadınların başını çektiği bir hareketin başlamasına neden oldu ve İran’daki Kadın, Yaşam, Özgürlük hareketinin temsilcileri, Sakharov Ödülü’nü almak üzere Fransa’nın Strazburg şehrine gitti.

Avrupa Birliği, protestolara yapılan müdahalelerde insan haklarının ihlal edildiğini görerek, bakanlar, askerler ve İran ahlak polisi dahil olmak üzere sorumlulara ve kurumlara yaptırımlar getirdi.

Metsola, “Sakharov Ödülü bu yıl, baskıya rağmen değişim için mücadele eden İranlı kadınları, erkekleri ve gençleri onurlandırıyor” diye ifade etti.

Amini’nin vahşice öldürülmesi, ülke çapında yaygınlaşan ve İran’ın kırk yıllık İslami rejimine son verilmesini isteyen protestolara yol açtı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir